Dolar 32,3374
Euro 34,8108
Altın 2.390,60
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 16°C
Açık
Afyon
16°C
Açık
Pts 20°C
Sal 22°C
Çar 21°C
Per 20°C

Arıcılara ücretsiz yalancı akasya fidanı dağıtıldı

ESKİŞEHİR ARI YETİŞTİRİCİLERİ BİRLİĞİ, LEZZETİ VE KOKUSU YÖNÜNDEN ÖNEMLİ BİR BAL OLAN AKASYA BALININ ÜRETİMİ İÇİN KULLANILAN YALANCI AKASYA FİDANLARINI, ÜCRETSİZ OLARAK ARICILARLA BULUŞTURDU.

Arıcılara ücretsiz yalancı akasya fidanı dağıtıldı
2

Eskişehir Arı Yetiştiricileri Birliği, lezzeti ve kokusu yönünden önemli bir bal olan akasya balının üretimi için kullanılan yalancı akasya fidanlarını, ücretsiz olarak arıcılarla buluşturdu.

Kurumsal Web Tasarım

Eskişehir Orman Bölge Müdürlüğü tarafından Eskişehir Arı Yetiştiricileri Birliğine ücretsiz olarak tahsis edilen bin adet yalancı akasya fidanı, kentte arıcılık yapan vatandaşlara dağıtıldı. Yetiştiğinde beyaz çiçekleriyle güzel bir görüntüye sahip olan bu ağacın fidanları ile ülkede önemli bir yere sahip olan akasya balı üretimine de katkı sağlanması amaçlanıyor.

Bin adet fidan arıcılara dağıtıldı

Yalancı akasyanın beyaz ve çok güzel kokulu çiçek açtığını belirten Birlik Başkanı Bünyamin Yiğit bu ağacın arılar için de önemli olduğunu aktardı. Bal üretiminde akasya balının önemli bir yeri olduğunu dile getiren Yiğit, “Lezzeti, rehası, kokusu yönünden çok güzel bir baldır. Bunları çoğaltmamız gerekiyor. Yurtdışında görüyoruz, duyuyoruz; akasya ormanları var. Bu ormanlarda bal üretiyorlar. Biz henüz o duruma gelmedik, ama biz de bunları çoğaltmak için çalışıyoruz. Orman Bölge Müdürlüğü ile irtibata geçtik. Sağ olsun Müdür İsmail Boz Bey, arıcılarımıza dağıtmak için bize fidan tahsisinde bulundular. Fidanlık Şube Müdürü İzzet Bolatkıran’a da arıcılarımız adına teşekkür ediyoruz. Ücretsiz olarak bize verdiler, biz de yine ücretsiz olarak arıcılarımıza dağıtacağız. Burada bin adet fidan tahsis edildi. Hepsini dağıtacağız” dedi.

Mahmudiye balının sırrı: Akasya ağaçları

Kendisinin Mahmudiyeli olduğunu, dedelerinin ilçeye ektiği akasya fidanları sayesinde orada üretilen balın çok lezzetli olduğunu ifade eden Başkan Yiğit, “Biz Mahmudiye’deki balın güzelliğini de akasya ağaçlarına bağlıyoruz. Orada çok güzel akasya ağaçları vardır. Onlar çiçeklendiği zaman bal üretimi yaparız, balımız da çok güzel olur. Arıcılar olarak, yaşlanınca gerek belediye gerekse şahıslar tarafından kesilen ağaçların yerine yenilerini koymak istiyoruz” diye konuştu.

“Fidan dağıtımı gelenek haline geldi”

Yaklaşık 8 yıldır arıcılıkla uğraştığını söyleyen Eskişehir Arı Yetiştiricileri Birliği Başkan Yardımcısı Selim Keklikoğlu, fidan dağıtımının gelenek haline geldiğini anlattı. Keklikoğlu, “Akpınar köyünde arıcılık yapıyorum. Bu fidan dağıtımı başkanımız sayesinde gelenek haline geldi. Yılda iki defa, ilkbahar ve sonbaharda fidan dağıtımı yapıyoruz. Bu sene özellikle akasyaya ağırlık verdik. Bunun öncesinde Japon soforası dağıttık. Akasya, özellikle arıların gelişme çağında açan çiçekleri olan bir ağaç. Bizim için çok önemli. Hem arıcılarımıza hizmet oluyor hem de gelenek haline getirdik” ifadelerini kullandı.

“Akasya müthiş görsel oluşturuyor, kokusu da çok güzel”

Fidan dağıtımının güzel bir hizmet olduğunu belirten arıcı Mehmet Ali Kayapınar, akasya ağacının çeşitli faydaları hakkında konuştu. Emeği geçenlere teşekkürlerini ileten Kayapınar, şu sözleri kullandı:

“Akasya toprağa havadan azot sağlıyor. Çok güzel balı oluyor ve kuraklığa karşı da dayanıklı. Bu yüzden başkanımıza teşekkür ediyoruz. Orman Bölge Müdürlüğüne de teşekkür ediyoruz. Ben 2004’ten beri arıcılık yapıyorum. Daha önce bu ağaçlardan paramla almıştım. Bazıları çok güzel tutmuştu. Şu anda bedavaya alabiliyorum. Birkaç tanesi çok güzel büyüdü, müthiş görsel oluşturdular. Kokusu da çok güzel. Üzeri de tamamen arı kaplanıyor. Cumhuriyetin ilk yıllarında da kıraç topraklara dikildiğini okumuştum. Hem akasya çeşitleri hem de karaağaç çeşitleri ülkenin çeşitli yerlerine dikilmiş. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”

“Arıcılığa büyük bir katkı”

Fidan dağıtımından yararlanan 73 yaşındaki arıcı Sait Ünerli, “1976 yılından beri arıcılık yapıyorum. Bu hizmetten çok memnun olduk. Çalışmalardan da çok memnunuz. Kendi yerim var, oraya dikeceğim. Bunlar yetişecek, akasya balı alacağız” dedi. Bir başka arıcı Hüsamettin Argın ise 1998 yılından beri arıcılık yaptığını ifade ederek, “Çok güzel bir şey yapıyorlar. Bu arıcılığa büyük bir katkı. Ben 1998’den beri Karaçoban Pınarında amatörce arıcılık yapıyorum. Bu işi Eskişehir’in iklim olarak en ağır şartlarında yapıyorum. Güzel ve doğal olsun diye çalışıyoruz” diye belirtti.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.