Dolar 32,2498
Euro 34,7995
Altın 2.456,21
BİST 10.218,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 13°C
Hafif Yağmurlu
Afyon
13°C
Hafif Yağmurlu
Cts 13°C
Paz 16°C
Pts 16°C
Sal 17°C

9 Bi̇n Yıl Öncesi̇ne Ai̇t Yaşam İzleri̇ Bulunduğu Alanın Arkeopark Olması İsteni̇yor

9 BİNLİK YILLIK TARİHİN ÇIKARILDIĞI ALAN BAKIMSIZLIKTAN OTLAR BİTTİ

Bilecik’te 9 bin yıl öncesine ait yaşam izleri bulunduğu alanda kurtarma çalışmaları sona ererken, ’Arkeopark’ olması için çalışma başlatılan alanda bakımsızlıktan otlar bitti. Bilecikliler bu alanın ’Arkeopark’ olmasını, çalışmaların bir an önce devam etmesini istediler.

Kurumsal Web Tasarım

Bahçelievler Mahallesi´nde yaşayan bir kişi, boş arazide gördüğü seramik parçalarını Arkeoloji Müzesi’ne bildirdi. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Bilecik Belediyesi’nce imzalanan protokolle Valilik ve Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi (BŞEÜ) Rektörlüğü´nün desteğiyle Bahçelievler Yerleşmesi’nde 2019 yılında başlatılan kazı çalışmalarında geçtiğimiz ay ’Neolitik Kurtarma Kazısı’ sona erdi. Bölgede 8 bin 500 yıllık insan iskeleti, 9 bin yıl öncesine ait olduğu tespit edilen oval evler ve ilk seramik örnekleri gün yüzüne çıkarıldı. Kazı çalışmalarında son olarak 9 bin yıl öncesine ait bir hayvan figürünün üzerinde objeyi yapan ustanın parmak izine rastlandı. Batı Anadolu’daki ilk yerleşim yerlerinden biri olduğu söylenen yer, muşamba örtüleri ile kapanarak terk edildi.

Arkeopark’ olması için girişimlerde bulunuldu

Bilecik Belediyesi kazı çalışmaları sırasında sponsor olurken, 550 bin liraya yakın para harcadı. Burada çalışan öğrencilerin dâhil sigortalarını ve paralarını Bilecik Belediyesi tarafından ödenirken, belediye kazı çalışmaları sonrası buranın ’Arkeopark’ olması için girişimler başlattı. Bu girişimler sonuçsuz kalınca 9 bin yıl insanların yaşadığı, ilk tarımın yapıldığı alanda otlar bitti. Alandaki, ’Kazı alanına girmek tehlikeli ve yasaktır’ tabelasının yerlerde gezmesi vatandaşlar tepkilerine neden oldu.

Öte yandan bölgede çalışan arkeologlar, burada mezar alanları ve evlerin olduğunu, koruma altına alınması gerektiğini belirttiler.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.