Dolar 32,2341
Euro 34,7466
Altın 2.455,92
BİST 10.218,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 13°C
Hafif Yağmurlu
Afyon
13°C
Hafif Yağmurlu
Cts 13°C
Paz 16°C
Pts 16°C
Sal 18°C

Tarihi Ulu Cami Dünya Mirası oldu

Tarihi Ulu Cami Dünya Mirası oldu
2

Tarihi Ulu Cami Dünya Mirası oldu… Afyonkarahisar’ın tarihi camileri arasında yer alan Ulu Cami, UNESCO Dünya Mirası listesine eklendi. Afyonkarahisar merkezde yer alan Orta Çağ’dan günümüze kadar iyi bir şekilde korunmuş olarak oluşan tarihi Ulu Cami Belediyemizin girişimleri ile Dünya Mirası listesindeki yerini aldı.

Kurumsal Web Tasarım

Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da düzenlenen 45’inci UNESCO Dünya Miras Komitesi toplantısında, Afyonkarahisar Ulu Camii, Dünya Mirası listesine alındı. Kültür ve Turizm Bakanlığınca UNESCO’ya “Anadolu’nun Orta Çağ Dönemi Ahşap Direkli ve Kirişli Camileri” adı ile iletilen, Dünya Miras Komitesi’nin kararı sonucunda Afyonkarahisar Ulu Cami Dünya Mirası listesine girdi.

Afyonkarahisar’ın en büyük camilerinden birisi olan, Anadolu Selçukluları Devri’nde 1272-1277 yılları arasında Sahipata Nusretiddün Hasan tarafından Mimar Emir Hacı Bey’e yaptırılan Ulu Cami, UNESCO Dünya Mirasları listesine eklendi. Günümüzde eski biçimi korunarak yeniden onarılan cami, ahşap mimarisi ve sırlı tuğlalı baklava dilimi tuğla mimarisiyle Selçuklu Dönemi’nin eşsiz örneklerinden birisi konumunda bulunuyor.

Mimarisi ile kendine hayran bırakan ve çivi kullanılmadan yapılan Ulu Cami, tam 751 yıldır asırlara direnerek ayakta duruyor.

“DEĞERLERİMİZİ TÜM DÜNYAYA TANITIYORUZ”

Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, kentin tarihi değerlerini tüm dünyaya tanıtmak adına tescil girişimleri ile beraber UNESCO’da Afyonkarahisar’ın önemli bir yeri olduğunu belirtti.

Başkan Mehmet Zeybek, “Ulu Camimiz maneviyatı ve eşsiz özelliği ile Afyonkarahisar’ın en büyük değerlerinden birisi. Ahşap mimarisi ve sırlı tuğlalı baklava dilimi tuğla mimarisiyle Selçuklu döneminin eseri tarihi camimiz için gerekli girişimleri 2021 yılında başlatmıştık.  Bu girişimler sonucu Ulu Cami, UNESCO Dünya Mirası Listesine girdi. Turizm potansiyelinin arttırılması ve gelecek nesillere değerlerimizi aktarmak adına yaptığımız çalışma kapsamında böylesine sevindirici bir haber almak bizler için onur ve gurur kaynağı. Bu yapının korunmasına katkıda bulunmak, UNESCO tarafından tescil almasına vesile olmaktan da ayrıca mutluluk duyuyoruz. Afyonkarahisar’ımızın değerlerini tüm Dünyaya tanıtmaya devam edeceğiz. Hayırlı olmasını temenni ederek Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy ve Bakanlık yetkililerine de teşekkür ediyorum” dedi.