Dolar 32,3440
Euro 34,8772
Altın 2.374,71
BİST 10.199,86
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 15°C
Hafif Yağmurlu
Afyon
15°C
Hafif Yağmurlu
Cts 12°C
Paz 17°C
Pts 19°C
Sal 22°C

Sigarayı Bırakmanın Faydaları

Sigarayı Bırakmanın Faydaları
2

Sigarayı bırakmanın faydaları saymakla bitmez. Sigarayı bıraktıktan sonra, kan dolaşımı artar ve kalp krizi riski azalır. Solunum yolu fonksiyonları iyileşir ve öksürük, nefes darlığı gibi solunum yolu problemleri azalır. Sigara içenlerde sıkça görülen diş eti hastalıkları, diş lekeleri gibi diş sağlığı problemleri de azalır. Ayrıca, sigarayı bırakmak, kendinize olan saygınızı artırır ve sosyal hayatınızda daha özgür hissetmenize yardımcı olur. Elektronik nargile gibi pek çok yöntem de sigarayı bırakmak isteyenler tarafından başvurulan yöntemlerdendir.

Kurumsal Web Tasarım

Sigarayı bırakma sürecinin zorlukları

Sigarayı bırakma süreci, herkes için kolay olmayabilir. Sigara içmenin bir alışkanlık haline gelmesi, nikotin bağımlılığı, stres, endişe gibi psikolojik faktörler sigarayı bırakmayı zorlaştırabilir. Ayrıca, sigarayı bıraktıktan sonra ortaya çıkabilen yoksunluk belirtileri, baş ağrısı, sinirlilik, uykusuzluk gibi rahatsızlıklar da sigarayı bırakma sürecini zorlaştırabilir. Mesela çoğu kişi SMOK gibi ürünlere yönelmektedir. Ancak e-sigara kullanımı da bazı zararları beraberinde getirebilmektedir.

Sigara Bırakma Yöntemleri

A. Nicotine Replacement Therapy (NRT) (Nikotin Yerine Koyma Tedavisi)

Nicotine Replacement Therapy (NRT), nikotin bağımlılığını azaltmaya ve sigarayı bırakmaya yardımcı olan bir tedavi yöntemidir. Bu yöntemde, nikotin içeren sakız, bant, sprey, inhaler veya tabletler kullanılır. Bu yöntem, nikotin bağımlılığından kaynaklanan yoksunluk belirtilerini azaltır ve sigarayı bırakma sürecini kolaylaştırır.

B. Bupropion (Zyban) İlaç Tedavisi

Bupropion (Zyban) İlaç Tedavisi yöntemi, sigarayı bırakmaya yardımcı olan bir diğer yöntemdir. Bu ilaç, beyindeki nikotin reseptörlerinin etkisini azaltarak, sigarayı bırakmak isteyen kişilerin sigara krizlerine karşı dirençlerini artırır.

Bupropion (Zyban), reçete ile satılan bir ilaçtır ve nikotin yoksunluğunun belirtilerini hafifletmek için kullanılır. İlaç, çoğunlukla 8-12 hafta boyunca günde 2 kez alınır ve sigarayı bırakma tarihinizden yaklaşık 1-2 hafta önce kullanılmaya başlanır.

Bupropion (Zyban) ilacının yan etkileri arasında baş ağrısı, mide bulantısı, kuru ağız, halsizlik, terleme, huzursuzluk ve uyku sorunları sayılabilir. Bu nedenle, ilacı kullanmadan önce mutlaka bir doktora danışılması gereklidir.