Dolar 32,5905
Euro 34,8185
Altın 2.497,83
BİST 9.446,91
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 12°C
Hafif Yağmurlu
Afyon
12°C
Hafif Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 19°C
Pts 25°C
Sal 25°C

Prof. Dr. Duygu Perçin Renders: “Aşılanmış kişilerde Covid pozitif olma ihtimali 7 kat daha az”

KÜTAHYA SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ (KSBÜ) SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ (SBF) DEKANI PROF. DR. DUYGU PERÇİN RENDERS TARAFINDAN, “COVİD-19 VE AŞI KARŞITLIĞI” KONULU KONFERANS VERİLDİ.

Prof. Dr. Duygu Perçin Renders: “Aşılanmış kişilerde Covid pozitif olma ihtimali 7 kat daha az”
2

Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi (KSBÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi (SBF) Dekanı Prof. Dr. Duygu Perçin Renders tarafından, “Covid-19 ve Aşı Karşıtlığı” konulu konferans verildi.

Kurumsal Web Tasarım

Konferansta, Covid-19’a karşı alınması gereken tedbirler, aşı çeşitleri, aşı karşıtlarının iddiaları ve yanlış bilgilendirmeler konularından bahsedildi. KSBÜ Tıp Fakültesi’nde gerçekleşen konferansta konuşan Prof. Dr. Perçin Renders, aşı çeşitlerinden bahsederek, “Bugüne kadar 33 tane onaylamış aşı var. Bu aşılardan 10 tanesi Avrupa Birliği ve DSÖ tarafından onaylanan aşılar. Bunun dışında 184 aşı adayı var. 633 aşının da faz çalışmaları henüz başlamamış” dedi.

Aşı karşıtlarının iddialarına da değinen Perçin Renders, “Aşılar hızlı onaylandı gibi iddialar oluyor, güvenilir olamaz deniyor. DSÖ aşı çalışmaları başlar başlamaz onaylama sürecini de başlattı. Yani çalışmalar paralel başladı. Sonuçlar hızlı onaylandı ama prosedürlerde değişiklik olmadı. Diğer bir iddia aşılılar da Covid oluyor, hastaneye yatıyor iddiası. Yoğun bakımda yatan hastaların yüzde 98’i ya aşısız ya da aşıları eksik yapılmış. Demek ki aşı, ölümleri ve yoğun bakımlara yatışı önlüyor. Aşılanmış kişilerde Covid pozitif olma ihtimali 7 kat daha az. Hastaneye yatış 49 kat, ölüm 32 kat daha az. Uluslararası bir çalışmada 4 bin sağlık çalışanı aşılanıyor ve Covid’e yakalanma oranına bakılıyor. Yüzde 90 oranında riski azalttığı görülüyor. Yine aşı olunsa da virüsün yayıldığına yönelik bir iddia var. Bununla ilgili İngiltere’de yapılan bir çalışma aşı olunca bulaş oranının yüzde 80 oranında azaldığı yönünde. Aşıların yan etkisinin çok fazla olduğunu söyleyen iddialar da mevcut. Bu da doğru değil. KSBÜ Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanemizde sağlık personellerimiz ile yaptığımız bir çalışma var. Yapılan çalışmada, aşı yerinde ağrı, baş ağrısı gibi küçük yan etkiler görüldü” diye konuştu.

Pandeminin yanında infodemi ile de savaştıklarını ifade eden Perçin Renders, “KSBÜ öğrencisi her duyduğuna inanmamalı. Biz aynı zamanda sadece bir salgınla değil, infodemi ile de savaştık. Bilimsel çalışmalara bakmamız gerekiyor ve burada da seçici olmak gerekiyor. 3 türlü yanlış bilgilendirme yaşıyoruz. Bunlar malenformasyon, dezenformasyon ve mezenformasyon.” açıklamalarda bulundu.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.