Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 21°C
Hafif Yağmurlu
Afyon
21°C
Hafif Yağmurlu
Paz 21°C
Pts 20°C
Sal 21°C
Çar 21°C

Meme Kanseri̇nde Erken Teşhi̇s Hayat Kurtarır

İHSAN ORUK

Meme Kanseri̇nde Erken Teşhi̇s Hayat Kurtarır
2

Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. İhsan Oruk, Meme Kanseri Farkındalık ayı nedeniyle yaptığı bilgilendirmede, her kadının meme dokusunu tanıması gerektiğine dikkat çekerek erken teşhisin hayat kurtardığına vurgu yaptı.

Kurumsal Web Tasarım

Ekim ayı, Dünya Sağlık Örgütü tarafından 2004 yılından bu yana meme kanserinde erken teşhisinin önemi ve meme kanseri farkındalığının vurgulanması amacıyla “Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı” olarak anılıyor. Bu kapsamda meme kanseriyle alakalı bilgilendiren açıklamalarda bulunan Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. İhsan Oruk, meme kanserinin teşhis yöntemlerinden bahsetti. Emzirmenin meme kanseri riskini azalttığını belirten Oruk, kadınların her yıl mutlaka doktorlara muayene olmalarını ve evde kendilerini muayene etmeyi aksatmamaları gerektiğini söyledi.

“Her kadın kendi meme dokusunu bilmeli ve tanımalı”

Her kadının kendi meme dokusunu tanıyarak düzenli olarak kendisini muayene edebileceğini aktaran Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. İhsan Oruk, anormal bir durumda doktora başvurmaları gerektiğini belirtti. Erken teşhisle birlikte hayatların kurtulduğunu kaydeden Oruk, “Meme kanseri, her 8 kadından birinde görülebilen ve erken tanı ile kür şansı mümkün olan bir kanser türü. Bundan dolayı bütün kadınlar yılda bir veya iki kez doktorlara muayene olmalı. Doktor muayenesinin yanı sıra evde kendi kendilerini muayene edebilirler. Meme dokusu farklılık gösterdiğinden her kadının kendi meme dokusunu bilmesi ve tanıması gerekiyor. Meme dokularına alışmaları, farklı bir duruma rastladıklarında doktorlara başvurmalarını sağlıyor. Meme dokusunda anormal olarak; bir sertlik, dokuda çekilme, ciltte çekilme, meme başında kanlı bir akıntı tarzı kanser lehine olabilecek belirtilerle bize geldiklerinde erken teşhis ediyoruz, hayatları kurtuluyor” dedi.

“Olabildiğince emzirmek riski azaltacaktır”

Çalışan dokuda hasarın da azaldığına dikkat çeken Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. İhsan Oruk, meme dokusunun da aynı şekilde ne kadar çok süt verirse o kadar meme kanseri riskini azalttığını dile getirdi. Oruk, “Emzirmeyle birlikte meme dokusu çalışıyor ve görevini yapmış oluyor. Görevini yaptığı sürece de kanser riski giderek azalıyor ve en düşük seviyelere geriliyor” diye konuştu.

“Yılda bir muhakkak periyodik muayenelerini olsunlar”

Kadınların düzenli hekim muayenesini ihmal etmemeleri gerektiğinin altını çizen Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. İhsan Oruk, uygun olduğu durumlarda muayenede meme ultrasonu ile momografinin birlikte yapılmasını önerdi. Meme ultrasonu ve mamografi değerlendirmeleri sonucunda herhangi bir şüphe varsa ileri inceleme yapabildiklerini aktaran Oruk, “Kadınlar yılda bir mutlaka periyodik muayeneleri yaptırmalı, bununla da kalmayıp kendi kendilerini muayene etmeli. Ayda bir muhakkak özellikle banyodayken meme kontrollerini yaparak gelişebilecek bir kanser bulgusu varsa erken teşhisi ön plana çıkartmış olacağız” sözlerini kullandı.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.