Dolar 32,3608
Euro 34,6619
Altın 2.395,18
BİST 10.190,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 19°C
Az Bulutlu
Afyon
19°C
Az Bulutlu
Cum 15°C
Cts 10°C
Paz 15°C
Pts 19°C

Makrome çanta satarak aile ekonomisine katkı sağlıyor

ESKİŞEHİR’DE YAŞAYAN HACER ÇAKIT ÜÇ YIL ÖNCE ÖĞRENDİĞİ MAKROME SANATI İLE AİLE EKONOMİSİNE DESTEK, DİĞER KADIN EMEKÇİLERE İSE ÖRNEK OLUYOR.

Makrome çanta satarak aile ekonomisine katkı sağlıyor
2

Eskişehir’de yaşayan Hacer Çakıt üç yıl önce öğrendiği makrome sanatı ile aile ekonomisine destek, diğer kadın emekçilere ise örnek oluyor.

Kurumsal Web Tasarım

Makrome, el emeği ile iplerin birbiri arasına geçirilmesiyle ortaya çıkan bir sanattır. Bir nevi düğümleme sanatı olarak bilinen makrome ile farklı teknikler kullanılarak çeşitli ürünler tasarlanabilir. Düğümleme tekniklerini kullanarak yapılan ve el becerisi gerektiren bu sanat, tekstil ve örme sanatının ilk basamağı olarak görülüyor. Makrome, aile ekonomisine katkı sağlamak isteyen birçok ev hanımının ilk tercihi oluyor. Hacer Çakıt, makrome sanatı ile çanta tasarlayıp Eskişehir’de satışa sunuyor. Makromeyi kendi çabaları ile öğrenen Çakıt, çevresindeki kadınlara yol gösteriyor.

“Boş durmayı sevmeyen bir insanım”

Eskişehir’e 32 yıl önce evlenerek gelen Hacer Çakıt, kendi ayakları üzerinde durabilmek ve ailesine katkı sağlayabilmek için makromeye yöneldiğini anlattı. Sattığı çantaların A’dan Z’ye her şeyini kendi yaptığını söyleyen Çakıt, “Adana doğumluyum, buraya 1991 yılında gelin geldim. Yedi, sekiz sene çalıştım, rahatsızlanınca evde oturmak zorunda kaldım. Çanta örüp, astarlıyorum ve onun satışını yapmaya çalışıyorum. Boş durmayı sevmeyen bir insanım. Üretken olmak ve aileme katkıda bulunmak için bu tür bir el işine yöneldim, hemen hemen üç senedir yapıyorum. Genelde polyester makromeden yapıyorum. Üç günde biten de bir günde biten de var. Kafaya taktığım zaman gece yarısına kadar oturuyorum, bitirmeden yatmıyorum. Öyle bir huyum da var. İçinin astarını falan da kendim yapıyorum, terziye vermiyorum. Zevkle örüyorum” dedi.

“50 liradan başlıyor, 500 liraya kadar çıkıyor”

El emeği örgü çantaların insanlar tarafından beğenildiğinden bahseden Çakıt, satışa sunduğu çantaların fiyatını emeğine göre belirlediğini anlattı. Çevresindeki kadınların da boş durmaması için onları bir şeyler yapmaya teşvik eden Hacer Çakıt sözlerine şöyle devam etti:

“Bir şeyler üretmek, değişik şeyler yapmak hoşuma gidiyor. İlgi gösteren beğenen çok oluyor. Kimisi ‘hazır mı hepsini siz mi yapıyorsunuz?’ falan diye soruyor. Ben de ‘Hepsini kendim yapıyorum, el emeğim’ diyorum. Fiyatlar 50 liradan başlıyor, 500 liraya kadar çıkıyor. Mesela kızım ‘Anne bak bunlar daha çok gider’ falan diyerek beni yönlendiriyor. Destekliyorlar onlar da beni. Kimse evde boş durmasın, bir şeyler üretsin. Boşa zaman geçireceklerine üretken olsunlar”

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.