Dolar 32,3374
Euro 34,8108
Altın 2.390,60
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 12°C
Hafif Yağmurlu
Afyon
12°C
Hafif Yağmurlu
Paz 16°C
Pts 19°C
Sal 22°C
Çar 22°C

Hatay Antakya’nın ortak aklına ev sahipliği yaptı

Hatay Antakya’nın ortak aklına ev sahipliği yaptı
2

[ad_1]

Kurumsal Web Tasarım

HATAY (İGFA) – Hatay dâhil olmak üzere 11 ili etkileyen deprem sonrasında, Antakya’nın her açıdan yeniden canlanması için alanında uzman kişilerin oluşturduğu Ortak Akıl-Antakya Platformu, Antakya gibi geniş bir sit alanına sahip şehrin sorunları ele alınarak şehrin sosyal yapısı ve kültürel kimliğinin korunmasına yönelik fikir alışverişinde bulundu.

Arkeoloji ve Kültür Mirası Çalışma Grubu ile Sivil Toplum ve Kolektif Araştırma Çalışma Grubu’nun katkılarıyla 23-24 Ağustos tarihlerinde gerçekleşen çalıştaylarda Antakya’nın depremde zarar gören kültürel mirasına ve bu mirasın geleceğine ilişkin sorunlar kamusal bir tartışma ortamında ele alındı.

Tarihî kent merkezinin geleceğine bütüncül bakış açısı ve yeniden yapım problemi, kent merkezinin geçmişi, deprem anı ve hemen sonrasına ait kentin hafızası ile birlikte tekil yapı ölçeğine yönelik yaklaşımların dört ana başlıkta ele alındığı çalıştayda uzmanlar tarafından önceden belirlenmiş olan sorular tartışıldı.

“ESKİ VE YENİNİN KENTSEL OLARAK BİRLİKTELİĞİNDEN GÜÇ ALINMALI”

Çalıştayın sonunda uzmanlar, Antakya için kaçınılmaz olan değişim kabul edilmeli, somut ve somut olmayan miras yeniden canlandırılmalı, kentin tarihî katmanları görünür hâle getirilmeli, toplumsal katılımlarla ve tam açık iletişimden beslenilmeli, eski ve yeninin kentsel olarak birlikteliğinden güç alınmalı ve çalışmalarda bütüncül bir yaklaşımın geliştirilmesi tavsiyelerinde bulundu.

Prof. Dr. Ece Ceylan Baba, Emre Arolat, Murat Tabanlıoğlu, Eda Yazkurt Pelenk, Şerif Süveydan, Emekli Büyükelçi Mithat Rende, Rahel Butros, Dr. Gülsün Tanyeli, Prof. Dr. Can Binan, Sevim Aslan, ve Prof. Dr. Mustafa Hamdi Sayar gibi alanlarında uzman isimlerin konuşmacı olarak katıldığı çalıştaya toplumun her kesiminde kişiler katılım sağladı.

[ad_2]