Dolar 32,5262
Euro 34,7427
Altın 2.488,30
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 21°C
Parçalı Bulutlu
Afyon
21°C
Parçalı Bulutlu
Cum 12°C
Cts 18°C
Paz 18°C
Pts 24°C

Felç rehabilitasyonu yaşam kalitesini yükseltiyor

FİZİK TEDAVİ VE REHABİLİTASYON UZMANI DR. TÜRKAN TÜNERİR

Felç rehabilitasyonu yaşam kalitesini yükseltiyor
2

Eskişehir Fizyomer Terapia Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Tıp Merkezi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Türkan Tünerir, felç rehabilitasyonu hakkında bilgi vererek, “Tedavinin en büyük amacı hastaların yaşam kalitesinin artırmak, daha bağımsız bir hayat sağlamaktır” dedi.

Kurumsal Web Tasarım

Beyne giden kan akışının farklı nedenlere bağlı olarak aniden azalması kesilmesi ya da beyin kanaması durumlarında meydana gelen olaya felç, bir diğer adıyla inme dendiğini aktaran Dr. Tünerir, “Bu hastalığın tedavisinde en önemli konu erken teşhistir. Muhtemel felç belirtilerinin erken fark edilmesi ve komplikasyonların doğru takip edilmesi felç tedavisinde yüksek başarı sağlar” dedi.

Bu belirtilere dikkat

Ani gelişen konuşma bozukluğu, görme bozukluğu, çift görme, ani denge ve yürüme bozukluğu, şiddetli baş ağrısı gibi belirtiler görüldüğünde hızlı bir şekilde acil servisin aranması gerektiğini aktaran Dr. Tünerir, felç sonrasında ilk müdahalenin erken yapılmasının önemine dikkat çekti. Dr. Tünerir, “Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde bulunan inme merkezinde bu tür durumlarda hastaya ilk müdahale yapılarak, inme sonrası felç gelişmeden tedavi şansı olabiliyor. Ancak geç kalındığında kalıcı sorunlara neden olabiliyor. Maalesef felç, toplumda en çok engelliliğe neden olan hastalıklardan biridir” diye konuştu.

“En kısa sürede rehabilitasyona başlanmalı”

İnme sonrası tedavinin ardından hızlı bir şekilde rehabilitasyon sürecinin başlaması gerektiğini vurgulayan Dr. Tünerir, “Felç rehabilitasyonunun temel amacı, felçten sonra oluşan kısmi beyin hasarından dolayı kaybedilmiş olan becerilerin yeniden öğrenilmesine yardımcı olmaktır. Felç sonrası fizik tedavi, hareket bağımsızlığının yeniden kazanılmasına ve yaşam kalitesinin artmasına yardımcı olur” dedi. Eklem hareket kısıtlılıklarını engellemek için erken dönem rehabilitasyonda yatak içi egzersizlere bir an evvel başlanması gerektiğini belirten Dr. Tünerir, “Yatak içi egzersizler, eklemleri açma, germe, kas güçlendirme çalışmaları yaptırılır. Sonrasında özel rehabilitasyon teknikleri ile bu süreç devam eder. Fizik tedavinin amacı; inme hastasının oturma, ayakta durma, uzanma ve bir hareketten diğerine geçme, yürüme gibi motor aktiviteleri öğrenmesini sağlamaktır. Bunların yanı sıra; felçli hastanın yeme, içme, yutma, giyinme, banyo yapma, yemek pişirme, okuma, yazma ve tuvaleti kullanma gibi günlük aktiviteleri yapabilmesini sağlamak da bu tedavinin hedefleri arasında bulunuyor” ifadelerini kullandı.

Yenilikçi yöntemler yüz güldürüyor

Fizyomer Terapia’da fizik tedavi uygulamalarının yanı sıra inovatif yöntemler kullanılarak felçli hastaların rehabilitasyonun gerçekleştirildiğini belirten Tünerir, sözlerine şöyle devam etti:

“Felç rehabilitasyonunda, elektrik stimülasyonu ile sinir ve kaslar uyarılarak kas gücü arttırılır. Denge bozuklukları, denge cihazı ve sanal gerçeklik rehabilitasyonu ile interaktif oyunlarla düzeltilir. Hasta hem denge hem motor fonksiyonlar hem de bilişsel yönden güçlendirilir. Aktif yürüme robotu ile yürüme eğitimlerine devam edilir. Ayrıca hidroterapi yani havuz içinde kas güçlendirme ve koordinasyon çalışmaları eklenir. İnmeye bağlı konuşamayan, yutkunamayan hastalar için bu alanlara özel rehabilitasyonlar eklenir. Konuşma terapisi, inme hastalarının dil ve konuşma becerilerini veya diğer iletişim biçimlerini öğrenmelerine yardımcı olur. Zaman ve sabırla, inme geçiren bir kişi dil ve konuşma yeteneklerini yeniden kazanabilmektedir. Ayrıca fizik tedavide psikolojik destek verilerek hastanın psikolojik durumu iyileştirilmektedir.”

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.