Dolar 32,3788
Euro 34,7745
Altın 2.431,54
BİST 9.945,84
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 21°C
Az Bulutlu
Afyon
21°C
Az Bulutlu
Sal 20°C
Çar 20°C
Per 18°C
Cum 14°C

Esogüden “Meme Kanseri̇ Farkındalık Ayı” Açıklaması

Esogüden “Meme Kanseri̇ Farkındalık Ayı” Açıklaması
2

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı öğretim üyeleri Prof. Dr. Murat Ulaş ve Prof. Dr. Mehmet Kılıç, Meme Kanseri Farkındalık Ayı dolayısıyla açıklamalarda bulundu.

Kurumsal Web Tasarım

ESOGÜ Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı öğretim üyeleri Prof. Dr. Murat Ulaş ve Prof. Dr. Mehmet Kılıç, 1-31 Ekim Meme Kanseri Farkındalık Ayı dolayısıyla açıklama yaptı. Meme kanserinin tüm dünyada kadınlarda en sık görülen kanser olduğunu belirten Prof. Dr. Ulaş ve Prof. Dr. Kılıç, “Meme kanseri, tüm dünyada kadınlarında en sık görülen kanserdir ve kadınlarda görülen kanser ilişkili ölümlerin ikinci en sık nedenidir. Meme kanseri insidansı dünya geneli için yüz binde 46.3 iken, Kuzey Avrupa ülkeleri için 92.6, Doğu Asya için 39.2, Amerika Birleşik Devletleri için 38.3 ve ülkemiz için 45.6’dır. Bir yıl içinde ülkemizde yaklaşık 18 bin kadına meme kanseri teşhisi konulmaktadır” dedi.

“Erken tanı hayat kurtarır”

Dr. Ulaş ve Prof. Dr. Kılıç, erken teşhisin önemine vurgu yaparak, “Kadınlarda ölümlere yol açan kanser türleri arasında ikinci sırada yer alan meme kanserinden korunmada erken teşhis çok önemli bir yer tutar. Erken teşhiste önemli faktör, kişinin bu konuda bilinçlenmesidir. Meme kanserine erken evrede tanı konması, tedavinin başarıya ulaşma ihtimalini ve hastanın hayatta kalma şansını artırır. Erken tanı için üç temel yöntem uygulanabilir. Bunlar evde kendi kendine yapılan meme kontrolleri, bir doktor tarafından yılda bir yapılan meme muayeneleri ve mamografi (meme röntgen filmi) olarak sayılabilir. Kadınların 20 yaşından sonraki dönemlerde, her ay kendi kendine meme muayenesi yapmaları önerilmektedir. 40-69 yaş arası kadınlar ayda bir kendi kendine meme muayenesi yapmalı, yılda bir kez de meme muayenesi için sağlık kuruluşlarına başvurmalıdır. Yine 40-69 yaş aralığında şikayeti olmayan kadınlarda iki yılda bir mamografi taraması yapılmalıdır. Bilinçli bir birey, kendi kendine yapılan muayene ve tarama programları sayesinde sağlanan erken tanı hayat kurtarır” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.