Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 17°C
Az Bulutlu
Afyon
17°C
Az Bulutlu
Paz 19°C
Pts 25°C
Sal 26°C
Çar 22°C

Ergenlik döneminde ebeveynlere öneriler

Ergenlik döneminde ebeveynlere öneriler
2

Psikolojik Danışma Uzmanı ve Holistik Yaşam Koçu Kübra Demirağ, ergenlik dönemi ve ailelere düşen görevler hakkında açıklamalarda bulundu.

Kurumsal Web Tasarım

BURSA (İGFA) – Tıp dilinde puberte veya adolesans da denilen ergenlik döneminin kısaca çocukluktan yetişkinliğe geçiş dönemi olduğunu kaydeden Demirağ, “Bu döneme halk dilinde büluğ çağı da denilir. Puberte döneminin özelliği psikolojik ve fizyolojik değişikliklerin olmasıdır. Ergenlik dönemindeki bu değişiklikler erkek ve kızların hormon seviyelerindeki değişikliklerin neticesinde meydana gelir. Yapılan bilimsel çalışmalarda genelde kızlarda 9-13, erkeklerde ise 10-15 yaşlarında başladığı bildirilmiştir. Ergenlik çağı 20’li yaşlara kadar uzayabilmektedir. Kimlik bunalımının yaşandığı çatışmalarla geçen bir dönemdir. Ergenin bu dönemde duygusal yapısı tamamen değişir, bu sorunları bazen aşamaz ve çevresindekilerin yardımına ihtiyacı vardır” dedi.

SES KALINLAŞMASI 

Bu dönemde en çok görülen sorunun depresyon olduğunu kaydeden Demirağ, “Depresyona giren ergen bu dönemde yalnız kalmayı tercih eder. Her şeye isyan eden bir yapıya bürünür. Kızlar erkeklere göre daha çabuk ergenlik çağına girer ve erkeklere göre bu dönemden daha çabuk çıkarlar. Erkek çocuklarda iskelet ve kas sistemi gelişir. El ve ayaklar büyür, kollar ve bacaklar uzar, omuzlar genişler, vücudun kas dokusu artar, testis ve penis büyür, cinsel organların etrafında ve koltuk altlarında kıllanma başlar. İlk boşalmanın olduğu dönemdir. Ses kalınlaşır, halk arasında adem elması denilen larinks tümseği büyür, vücudun diğer kısımlarında da kıllanma başlar, sakal ve bıyık çıkar. Özellikle yüzde olmak üzere tüm vücutta sivilceler çıkabilir” açıklamasında bulundu.

KIZLARDAKİ DEĞİŞİMLER

Kız çocuklarındaki değişikliklere dair de bilgiler veren Kübra Demirağ, “Meme gelişimi, koltuk altlarında ve cinsel organlar çevresinde kıllanma, ses incelmesi, adet kanamasının başlaması, cilt altı yağ dokusu artması, kalçalarda genişleme, bel bölgesinde incelme ve boy uzaması görülür. Boy uzaması erkeklere göre daha az olur. Erkeklerde olduğu gibi kızlarda da bu dönemde sivilceler görülebilir ve iştah artışı da olur” ifadelerini kullandı.

KİMLİK BİLİNCİ OLUŞUYOR

Bu dönemde ergenlerde kimlik bunalımının başlayabileceğine dikkat çeken Demirağ, “Kendini keşfedip ebeveyn otoritesini test etme ve inkar etme dönemine girebilirler. Anne ve babayla çatışmaya girer, onların mevcut durumlarını eleştirir ve onların yerine başka yetişkinleri örnek alabilirler. Aslında bu dönem kimlik bilincinin oluştuğu bir olgunlaşma dönemidir. Genital organlarında anormallik olup olmadığını anlayamaya çalışırlar bu amaçla kendi akranları ile sık sık istişare ederler ve internete bu konuda çok başvururlar. İleride çocuklarının olup olamayacağını bilmek isterler. Ve erkek ergenler bu konu için üroloji uzmanına, kız ergenler ise kadın doğum uzmanına gitme ihtiyacı hissederler” dedi.

ÇOCUKLARI YARGILAMAYIN

Son olarak ebeveynlere düşen görevleri de sıralayan Kübra Demirağ, “ Çocuğunuzla bu dönemde çatışmaya girmeyiniz, onu dinleyiniz ve anlamaya çalışınız. Ergen kendini toplumda kabul ettirmeye çalışır, arkadaş gruplarına girer. Onlara bu konuda yardımcı olunuz. Geçici bir dönemdir. Çocuklarınızı bu dönemde yaptıkları ile yargılamayınız.  Sevginizi ve desteğinizi esirgemeyiniz” ifadelerini kullandı.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.