Dolar 32,5527
Euro 34,9375
Altın 2.444,02
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 25°C
Az Bulutlu
Afyon
25°C
Az Bulutlu
Cts 24°C
Paz 22°C
Pts 20°C
Sal 19°C

Bursa’da ‘iğneden ipliğe’ gelen zamlar tepki çekti!

Bursa’da ‘iğneden ipliğe’ gelen zamlar tepki çekti!
2

Bursa Çiçek Izgara Pasajı’nda tuhafiyecilik yapan esnaflar, artan maliyetlere tepki gösterdi. Zincir marketlerin çeşitli ürün satışı yapmasının tuhafiyecilik sektörünü olumsuz etkilediğini söyleyen esnaf, artan maliyetler karşısında ezildiklerini dile getirdi.

Kurumsal Web Tasarım

CANSU ÖZDEMİR / BURSADA BUGÜN/BURSA İGFA-  Bursa Çiçek Izgara Pasajı’nda tuhafiyecilik yapan esnaflar, artan maliyetlere tepki gösterirken müşterilerden birkaçı fiyatları yüksek buldukları için ürünleri internet üzerinden sipariş verdiklerini ifade etti. Zincir marketlerin çeşitli ürün satışı yapmasının tuhafiyecilik sektörünü olumsuz etkilediğini söyleyen esnaf, artan maliyetler karşısında ezildiklerini dile getirdi. 

“ÇARK, ÇÖKEZLEYE ÇÖKEZLEYE DÖNÜYOR”

Pandemi ile beraber tuhafiye dükkanında çalışan personeli azaltmak zorunda kalan esnaf, maliyetlerin ciddi oranda yükseldiğini söyledi. Tedarikçiden ürün alırken yüksek rakamlarla karşılaşan esnaf konuyla ilgili şu ifadelerde bulundu; “Sadece tuhafiye değil, genel olarak işler bozuk. Şu an eski işlerimizin üçte biri yok. Müşteriler dükkâna geliyorlar ama gelse de alım gücü yok. Fiyatlar iki katı arttı. Zincir marketlerde olmayan bir şey yok. Gıda ürünü satmaları gerekirken farklı sektörden ürünler satarak bizim işlerimizi de engellemiş oluyorlar. Maliyetler yükseldi, müşterinin alım gücü azaldı. Biz pandemiden önce dükkânda üç kişi çalışıyorduk şu anda tek kişi çalıştırmak bile çok geliyor. Bursalılar düğün için tül, kurdele, süs eşyası tercih ediyorlar. Genellikle bu ürünlerin satışını yapıyoruz. Tedarikçiden, kullandığımız köpük malzemeleri paket 10 TL’ye alırken şu an 50 TL’ye alıyoruz. Çark çökezleye çökezleye dönüyor.”

“HAKSIZ REKABET OLUŞUYOR”

Büyük firmaların, küçük esnaflar ile haksız rekabet içerisinde olduğunu ifade eden esnaf, toptancıların ürünlere süreç içerisinde farklı fiyatlar verdiğini söyledi. Toptan fiyatlarına gelen zamlardan dolayı fiyatları müşteriye yansıtmak zorunda kaldığını belirten esnaf, konuyla ilgili şikayetlerini şu sözleriyle ifade etti; “Tuhafiyede işlerimiz fena değil ama daha iyi olması gerekiyor. İşlerde bir durgunluk var, bu bir gerçek. Büyük marketlerin bu işe girmesi en büyük sorunumuz. Bu sefer vergisini veren, tam hakkıyla para kazanmaya çalışan insanlar da kazancının karşılığını tam alamıyorlar. Çünkü bizim alamadığımız kadar ürünü alıp, neredeyse on bin şubede satıyor. Toptancı o satıcıya farklı fiyat veriyor biz küçük esnaflara farklı fiyat veriyor. Biz düşük fiyatlara satamadığımız için de haksız rekabet oluşuyor. Ürün fiyatlarına zam geldi. Bu durumlardan çok şikayetçiyiz. Ürünlerimizde maalesef yerli üretim yok denilebilecek kadar. Çoğu yurtdışından geliyor. Yurtdışından geldiği için Euro ve Dolar bazlı fiyat olduğu için, müşteriye ister istemez yansıyor. Bugünümüze şükür diyoruz ama gittikçe de işler kötüleşiyor.”

“DAHA UCUZUNU BULMAK İÇİN DIŞARIDAN ÜRÜN ARIYORUZ”

Emekli el sanatları öğretmeni olan bir vatandaş, geçmişe göre fiyatların ciddi oranda zamlandığını ifade etti. Eskiden tuhafiye ürünlerinde toplu alım yapan vatandaş, şimdi adet olarak aldığını, ürün alırken de düşünerek ve seçerek aldığını belirtti. Fiyatların yüksek olduğunu, daha uygununu bulmak için internet üzerinden alışveriş yaptığını veya yurtdışında tedarik ettiğini söyleyen esnaf konuyla ilgili ifadelerinde şu sözlere yer verdi; “Fiyatlar bir hayli değişti. Ben Necatibey Kız Meslek Lisesi öğretmeniyim, emekli oldum. Emekli olduktan sonra bu tür işlere devam ediyorum. Geçmişe göre fiyatlar çok pahalı. Hatta iki sene, bir sene öncesine göre daha pahalı. Her şeyde olduğu gibi fiyatlar tuhafiye ürünlerinde de bir hayli yüksek. Alırken artık acaba nasıl alayım, ne kadar alayım diye düşüyoruz. Daha önce toplu toplu alıyorduk, daha çok yararlı oluyordu. Şimdi taneyle alıyoruz. Derler ya iğneden ipliğe diye, gerçekten iğneden ipliğe hayat çok zorlaştı. Ben kristal boncuklarla pano yapıyorum. Boncukları daha uygun olduğu için dışarıdan getirtiyorum. Hayatın uygun şekline yön vermeye çalışıyorum. Her şey Bursa’da daha güzel ve uygun oluyorken şimdi daha ucuzunu bulmak için dışarıdan ürün arıyoruz.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.