Dolar 32,3277
Euro 35,1006
Altın 2.305,35
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 20°C
Az Bulutlu
Afyon
20°C
Az Bulutlu
Cum 23°C
Cts 24°C
Paz 24°C
Pts 24°C

Bi̇lgi̇sayarcılar İki̇nci̇ El Ci̇haz Alınmasını Önermi̇yor

Bilgisayarcılar, vatandaşların ucuza ikinci el bilgisayar almak yerine paraya kıyıp direkt olarak sıfır bilgisayar almasını öneriyor.

Kurumsal Web Tasarım

Eskişehir’de 1991’den beri bilgisayar tamirciliği yapan İsmail Demirkapı bilgisayarcıların neden ikinci el bilgisayar alınmasını önermediğiyle ilgili bilgiler paylaştı. Özellikle öğrenciler için artık temel bir ihtiyaç olan bilgisayarlar fiyatları biraz pahalı olduğu için bazı vatandaşlar ikinci el piyasasına yöneliyor.

“Cihaz 2-3 ay çalışıyor sonra tekrar bozuluyor”

Ömrü bitik cihazların üzerine işlem yapıldığını ve kısa süre için kullanılabilir hale getirildiğini ifade eden Demirkapı, ne olursa olsun sıfır bilgisayar alınması gerektiğini söyledi. İş yerlerine toplu masaüstü satışları yapıldığında bir sorun olmadığını belirten Demirkapı, “İkinci el bilgisayar alımını kesinlikle tavsiye etmiyorum. Biz bilgisayarcılar genellikle ikinci el notebook ve masaüstü bilgisayarlarda toplu halde alım satım yapıyoruz. Örneğin fabrikaya aynı seri cihazlardan 100 adet masaüstü satıyoruz, sorun olduğu zaman bu cihazlardan birbirine parça aktarıp her türlü arkasında durabiliyoruz. Ancak kişisel kullanımlarda bu böyle değil. Vatandaşların ikinci el cihaz almalarını tavsiye etmiyoruz. Özellikle notebooklarda işlem görmüş cihazlar oluyor. Ömrü bitik cihazların üzerine işlem yaparak kısa süre için kullanılabilir hale getiriyorlar, ondan sonra cihaz 2-3 ay çalışıp tekrardan bozuluyor” dedi.

“Özellikle ikinci el notebook alınmamalı”

İkinci el bilgisayar alınmamasının ve vatandaşların paraya kıyıp sıfır bilgisayar almaları gerektiğinin altını çizen Demirkapı, şunları anlattı;

“Masaüstü bilgisayarlarda olay basit. Parçaları tek tek rahat bir şekilde kontrol edebiliyoruz ve sağlık ömürlerini az çok görebiliyoruz. Ancak notebooklarda böyle olmuyor çünkü parçaları tümleşik yani anakarta bağlı oluyor. Bütün parçaların bir arada çalışması sebebiyle kontrollerinde biraz sorun oluyor. Özellikle notebooklarda son kullanıcıdan ve ikinci el satıcılardan alışveriş yapılmasını tavsiye etmiyoruz. Öğrenci arkadaşların yapacağı iş ne ihtiyaçları varsa ona göre cihaz almak olacaktır. Bilgisayarı Word ve Excel gibi ofis amaçlı mı kullanacak, üç boyutlu işlem mi yapacak yoksa oyun mu oynayacak? Öncelikle bunu belirlemesi lazım. Vatandaşlar bize danışırlarsa bilgisayarcılar olarak onlara marka, model ve bilgi vererek yardımcı oluruz. Bizler vatandaşların bütçelerini ayarlayıp sıfır bilgisayar almalarını istiyoruz, ikinci el asla tavsiye etmiyoruz.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.