Dolar 33,8935
Euro 37,6010
Altın 2.814,30
BİST 9.685,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 26°C
Parçalı Bulutlu
Afyon
26°C
Parçalı Bulutlu
Paz 24°C
Pts 25°C
Sal 25°C
Çar 23°C

Asbest nedir? Deprem bölgesindeki asbest tehlikeleri nelerdir?

Kahramanmaraş Pazarcık merkezli 7.7 ve 7.6 şiddetinde meydana gelen depremlerin ardından 10 ilde büyük bir yıkım yaşandı. Depremin ardından yaşanan salgın hastalık belirtilerinden biri olan asbest nedir?  Deprem bölgesindeki asbest tehlikeleri nelerdir? İşte o detaylar…

Kurumsal Web Tasarım

Asbest nedir?

Kahramanmaraş Pazarcık merkezli depremlerin ardından meydana gelen yıkımlar büyük bir enkaza yol açtı. Enkaz alanlarından yayılan toz artıkları birçok akciğer hastalığına neden olduğu bilinmektedir. Bölgede yaşanan birçok salgın hastalıklarından biri de asbest belirtileri oldu.

Asbest, lifli yapıda kanserojen bir mineraldir. Silisyumun sodyum, demir, magnezyum ve kalsiyumla oluşturduğu ısıya, aşınmaya ve kimyasal maddelere çok dayanıklı, lifsel mineral yapısında hidrate silikatlardır. Halk arasında ak toprak, çorak toprak, gök toprak, çelpek, höllük veya ceren toprağı gibi isimlerle de bilinir. Asbest solunum yoluyla oluşan toz hastalığıdır. Peki asbestin insan sağlığına zararları nelerdir? Asbest hangi yollarla bulaşır?

Peki asbestin insan sağlığına zararları nelerdir?

Asbestin son derece kanserojen bir madde olduğu uzmanlar tarafından bilinmektedir. Solunum yoluyla vücuda girdiğinde başta kanser olmak üzere birçok hastalıklara yol açar. Özellikle depremlerin ardından enkazların meydana getirdiği tozun uzmanlar tarafından cilde nüfuz etmesinin de mümkün olduğunu söylenmektedir. Asbestin neden olduğu hastalıkların bazıları, akciğer zarları arasında sıvı toplanması, kireçlenme, akciğer zarı kalınlaşması ve akciğer dokusunda bağ dokusu oluşumu gibi elim hastalıklardır. Ayrıca ciltte yaralara neden olduğu bilinmektedir. Peki asbestin çevreye verdiği zararlar nelerdir? Alınması gereken önlemler nelerdir?

Peki asbestin çevreye verdiği zararlar nelerdir? Asbeste karşı alınması gereken önlemler nelerdir?

Düşük oranlarda asbest soluduğumuz havada ve doğal kaynaklar da dahil olmak üzere içme suyunda bulunmaktadır. Araştırmalara göre genel olarak asbeste maruz kalanlarda akciğer zarında gram başına on bin ila yüz bin asbest parçacığı bulunmaktadır. Uzmanlar bu durumun insanların ak ciğerlerinde milyonlarca parçacığa neden olduğunu belirtmektedir.

Solunan havadaki asbest liflerinin boyu 3.0-20.0 µm ve kalınlığı 0.01 µm olduğu için çıplak gözle görülememektedir.

Asbeste karşı nasıl önlem alınır?

  • Asbest içeren toprağın halk tarafından kullanılması engellenmelidir. Yerleşim alanları gerektiği durumlarda terk edilmelidir.
  • Afetzedeler, asbestin neden olduğu hastalıklar hakkında eğitilmelidir.
  • Uzmanlar doktorları asbestin neden olduğu hastalıklar konusunda özel olarak eğitmelidir.
  • Uzmanlar tarafından yapılan çalışmalarından ardından, asbestten arındırılan binalar için belediyeler yıkım ruhsatı vermelidir.
  • Denetimler arttırılmalı asbestli ürünlerin kullanımı engellenmelidir.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.