Dolar 32,2020
Euro 35,0069
Altın 2.504,53
BİST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 24°C
Az Bulutlu
Afyon
24°C
Az Bulutlu
Paz 24°C
Pts 27°C
Sal 27°C
Çar 23°C

Damatlardan kayınvalidelere ’bitli helva’ geleneği

ASIRLARDIR YAŞATILAN BİTLİ HELVA GELENEĞİ

Damatlardan kayınvalidelere ’bitli helva’ geleneği
2

Kütahya’nın Tavşanlı ilçesinde yıllardır süregelen, damatların ’bitli helva’ olarak adlandırılan tatlıyı kayınvalidelerine hediye edilme geleneği sürüyor.

Kurumsal Web Tasarım

Tavşanlı ilçesinde Ramazan ayının ortalarında yerine getirilen gelenek vatandaşlar tarafından asırlardan bu yana devam ettiriliyor.

Halk arasında ’bitli helva’ diye anılan susamlı helvalardan oluşan ve kayınvalidelere özenle süslenerek hazırlanan hediyelik paket, damatlar tarafından armağan ediliyor.

Tavşanlı’da asırlardır bu geleneği damat adayları, nişanlılarının annelerine susamlı helva götürerek de sürdürüyor. Onlarca tepsi ya da sepetin içinden biri özenle seçilip, susamlı helvalar süslenerek hazırlanıyor. Sonra, Ramazan ayının ortalarında bu anlamlı hediye, kayınvalidelere damatlar tarafından sunuluyor.

Helva satıcılarından Veli Tayfur, ” Daha çok bu asırlardır sürdürülen gelenekteki bitli helva veya kayınna helvası dediğimiz helvaları damat adayları kayınvalidelerine götürürler. Helva yapımı zahmetlidir ve ortalama bu iş için 7 kişi çalışır. Bitli helva dediğimiz susamlı helva ne kadar ince olursa o kadar lezzetli olur” derken, Tavşanlılı esnaflardan Hasan Hüseyin Gümüş ise kendisinin de gençlik yıllarında çok hazırladığını ve asırlardır devam eden bu geleneğin gençler tarafından yaşatılmasından dolayı mutlu olduğunu ifade etti.

Tavşanlı Derecik Köyden Fatih Korkmaz ise, “Geçmişe dayanan bu gelenek ile damatlar Ramazan ayının 15. veya 16. günü bitli helva adı verdiğimiz susamlı helvaları hazırlayarak kayınvalidelere götürüyoruz” dedi.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.