Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 12°C
Hafif Yağmurlu
Afyon
12°C
Hafif Yağmurlu
Cts 17°C
Paz 19°C
Pts 25°C
Sal 26°C

15 dekarlık meyve bahçesinin iş yükünü tek başına sırtlanıyor

ESKİŞEHİR’DE YAŞAYAN CELAL ÖNGEL, EMEKLİ OLDUKTAN SONRA KURDUĞU 15 DEKARLIK MEYVE BAHÇESİNDE TEK BAŞINA ÇALIŞARAK ŞEHİR STRESİNDEN UZAKLAŞIYOR.

15 dekarlık meyve bahçesinin iş yükünü tek başına sırtlanıyor
2

Eskişehir’de yaşayan 66 yaşındaki Celal Öngel, emekli olduktan sonra kurduğu 15 dekarlık meyve bahçesinde tek başına çalışarak şehir stresinden uzaklaşıyor.

Kurumsal Web Tasarım

Beylikova ilçesine bağlı Sülaymaniye Mahallesi’nde bulunan 15 dekarlık alanda meyve yetiştiriciliği yapan Celal Öngel, farklı çeşitlerden meyveleri toprakla buluşturuyor. Yaklaşık 6 yıl önce emekli olduktan sonra çiftçiliğe merak salan Öngel, kurduğu meyve bahçesindeki ağaçlarla tek tek ilgileniyor. Çapadan budamaya, ilaçlamadan hasada kadar bütün aşamaları kendi elleriyle tamamlayan Öngel, aynı zamanda da şehir stresinden uzaklaşıyor. Öngel’in bahçesinde ceviz, üzüm, elma, kayısı, nektarin, erik, hünnap, badem ve elma gibi ürünler yer alıyor. Mahallede meyve yetiştiriciliği yapan iki kişiden biri olduğunu söyleyen Öngel, toprağı değerlendirmenin ve üretmenin önemine de vurgu yapıyor.

“Buraların ağaçlık olduğu söylentisi vardı”

Meyve yetiştiriciliğine başlama sürecinden ve tarlasında yer alan ürünlerden bahseden Öngel, “Emekli olduktan sonra burada bahçe yapmaya karar verdim. Önceden bu bölgede Rumlar oturmuş ve buraların ağaçlık olduğu söylentisi vardı. Bende ağaç yetişeceğini düşündüm. 5-6 sene önce ağaçlandırdık. Ceviz, üzüm, elma, kayısı, nektarin, erik, hünnap, badem ve elma gibi meyvelerini de aldım. Şimdi mevsim itibariyle ağaçların dibine çapa yapıyorum. Daha sonra budama, ilaçlama ve sulama aşamaları geliyor. Burada vakit geçirmeyi ve çalışmayı seviyorum. Sağlığıma da iyi geliyor” dedi.

“Burada mümkün olduğu kadar fenni yöntemler kullanmaya çalışıyorum”

Ağaçların hepsiyle tek tek ilgilendiğinin altını çizen Öngel, konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

“Burası 15 dekarlık bir alan. Buraya geldiğim zaman işe öyle bir kaptırıyorum ki kendimi dünyadan kopuyorsun. Ben bu ağaçların hepsinin hikâyesini tek tek biliyorum ve tanıyorum. Hepsinin gelişme sürecini biliyorum ve ayrı ayrı ilgilendim. Burada mümkün olduğu kadar fenni yöntemler kullanmaya çalışıyorum. Damla sulama sistemi var. Bazen traktörlerden yardım alıyorum ve ara çapasını yaptırıyorum. Bu bahçeyle tek başıma ilgileniyorum.”

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.