Dolar 32,3706
Euro 35,0351
Altın 2.323,12
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 20°C
Az Bulutlu
Afyon
20°C
Az Bulutlu
Cum 23°C
Cts 24°C
Paz 24°C
Pts 24°C

Van Gürpınar’da kadınların hayatı kurslarla değişiyor

Van Gürpınar’da kadınların hayatı kurslarla değişiyor
2

Van’ın Gürpınar ilçesinde kaymakamlığın desteğiyle açılan Aile Destek Merkezlerindeki (ADEM) kurslardan yaklaşık 5 bin kadın yararlandı.

Kurumsal Web Tasarım

VAN (İGFA) – Türkiye’nin en büyük ilçelerinden biri olan Van Gürpınar’da, kadınların sosyal hayata katılımını artırmak ve meslek edindirmek amacıyla kırsal bölgelerdeki mahallelerde 5 ADEM kuruldu.

Çeşitli alanlarda eğitim programlarının düzenlendiği merkezlere gelen kadınlar, tam donanımlı atölyelerde filografi, sedef kakma, kabak oyma, rölyef, ahşap yakma, keçe, halı dokuma, giyim, dikiş-nakış, tığ örgü, takı tasarım, hediyelik eşya ve okuma yazma kurslarına katılma imkanı buldu.

Burada usta öğreticilerden el sanatlarının inceliklerini öğrenen kadınlar, yaptıkları el emeği göz nuru ürünleri Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı bünyesinde oluşturulan El Sanatları Satış Ofisi’nde satarak gelire dönüştürmeye başladı. 

Bu sayede hem sosyalleşen hem de elde ettikleri gelirle ailelerine katkı sunan kadınlar, kaymakamlığın desteğiyle düzenlenen gezi ve etkinliklere de katılarak sosyokültürel anlamda da kendilerini geliştirdi.

İçişleri Bakanlığı’nın internet sitesinde yer alan habere göre Gürpınar Kaymakam Fatih Kayabaşı, 2017’den bu yana 5 merkezde dezavantajlı mahallelerde yaşayan kadınların kalkınması için projelerin yürütüldüğünü belirtti. Bugüne kadar 5 bin kadının açılan kurslardan yararlandığını aktaran Kaymakam Kayabaşı, “Çok çeşitli el sanatları yapılıyor buralarda. Millet Bahçesi’nde daha önce kullanılmayan bir binayı onlar için satış ofisine dönüştürdük. Güzel bir şekilde dizayn edildi. Burada ürünlerin hem teşhirini hem de satışını yapıyoruz. Ürettikleri ürünleri satarak kadınlarımıza gelir sağlamaya çalışıyoruz. Kadınların istihdamı konusunda çok fazla olanak yok ama bu projenin kadın istihdamına önemli bir kapı olacağını düşünüyoruz. Amacımız proje kapsamında bir kadın kooperatifi açarak, onların sosyal ve ekonomik kalkınmalarına daha fazla katkı sağlamaktır” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.