Dolar 32,6237
Euro 34,7525
Altın 2.502,71
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 12°C
Hafif Yağmurlu
Afyon
12°C
Hafif Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 19°C
Pts 24°C
Sal 24°C

Milletvekili Sındır, “Antep fıstığı üretimi yüzde 60 azaldı, yeşil altın üreticisi yalnız bırakıldı!”

Milletvekili Sındır, “Antep fıstığı üretimi yüzde 60 azaldı, yeşil altın üreticisi yalnız bırakıldı!”
2

CHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, Antep fıstığı ve Siirt fıstığı üreticilerinin yaşadığı
sorunları Meclis gündemine taşıdı, üreticilerin taleplerine iktidarın kulak tıkadığını söyledi.

Kurumsal Web Tasarım

İZMİR (İGFA)- Verdiği soru önergesiyle; Antep fıstığı ve Siirt fıstığı üreticilerinin girdi fiyatlarıyla ilgili sorunlarının
çözülmesine, Antep fıstığı üretiminin ve ihracatının geliştirilmesine dikkat çeken CHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin istifası sonrası Tarım ve Orman Bakanı olarak atanan meslektaşı Vahit Kirişçi’ye yeni görevinde başarılar diledi.

“YEŞİL ALTIN ÜRETİCİSİ ZOR DURUMDA!”

Antep fıstığı üretiminde yaşanan rekor rekolte düşüşüne dikkat çekerek sözlerine başlayan Sındır, “TÜİK rakamlarına göre 2020 yılında 296 bin 376 ton Antep fıstığı üretimi yapılmasına rağmen, bu rakam 2021 yılında 119 bin 355 tona gerilemiştir. Maalesef Antep fıstığı üretimi yüzde 60 oranında azaldı, yeşil altın üreticisi sorunlarıyla yalnız başına bırakıldı. Girdi maliyetlerinde yaşanan artışlar diğer tarımsal ürünlerde olduğu gibi Antep fıstığı üretimini ve üreticisini de derinden etkiledi. Gübre fiyatlarının yüzde 300, mazot fiyatlarının yüzde 200 ve işçilik maliyetlerinin de yüzde 100’den fazla artması, Antep fıstığı ve Siirt fıstığı üreticilerini sarsmış, girdi maliyetlerinde yaşanan aşırı artışlar çiftçilerimizin sağlıklı bir şekilde üretim yapmalarının önüne geçmiş, üretimde sürdürülebilirlik sekteye uğramıştır. Çiftçiler Antep fıstığında artan girdi maliyetlerini dahi karşılayamaz duruma düşmüştür” dedi.

“TÜM ÜRETİCİLERİN KULLANDIĞI GÜBRE FİYATLARINDA İNDİRİME GİDİN!”

Üreticilerin taleplerini iktidara ileterek sözlerine devam eden Milletvekili Sındır, “Geçtiğimiz günlerde Tarım Kredi Kooperatiflerinin sadece çay üreticilerinin kullanabileceği azotlu gübre fiyatlarında indirim uygulaması, diğer üreticiler de olduğu gibi antepfıstığı üreticilerimizde de büyük bir hayal kırıklığı yaratmıştır. Mevcut şartlarda tüm üreticiler girdi maliyetlerinde yüzde 300’e varan zamlar karşısında mağdurdur. Tüm ülke genelinde adil bir uygulama yapılması için, diğer ürünleri üreten üreticilerimizin yanı sıra Antep fıstığı ve Siirt fıstığı üreticilerinin de kullandıkları gübre fiyatlarında indirime gidilmeli. Üreticilerimizin taleplerine kulak tıkamaktan vazgeçin. AKP’nin yanlış tarım politikaları nedeniyle maalesef Türkiye’nin dört bir yanında çiftçimiz borç yükü altında eziliyor, traktörüne, tarlasına haciz konuyor. Dünyanın en verimli tarım alanlarında Anadolu çiftçisi AKP iktidarının yanlış tarım politikaları nedeniyle uçan kuşa borçlu durumda” dedi.

“BU EMEĞİN HEBA EDİLMESİNE GÖZ YUMAMAYIZ”

Antep fıstığının stratejik bir ürün olduğunu ve Türkiye için önemli bir ihracat kalemini oluşturduğunu hatırlatarak sözlerini sonlandıran Sındır, şöyle konuştu: “Fıstık ağacı dikildikten 15 yıl sonra ürün vermesi sebebiyle uzun vadeli bir yatırımdır. Bu emeğin heba edilmesine göz yumamayız, üreticilerimizin emeklerinin göz ardı edilmesine rıza gösteremeyiz. Fıstık üreticilerinin ayakta kalıp üretime devam etmeleri için uzun vadeli politikalar üretilmelidir. Baklavadan yemeklere, tatlılardan çerezlere kadar hemen her alanda kullanılan ve ülkemizin gıda sanayi için önemli bir ihracat kalemi olan bu stratejik ürün bu çerçevede desteklenmeli. Dünya pazarlarındaki yerimizin sağlamlaşması ve diğer ülkelerin çeşitleriyle yarışabilmek ve Antepfıstığının dünyaya katma değerli olarak pazarlanması için bir strateji belirlenmeli ve inovatif çalışmalara ağırlık verilmeli. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin istifası sonrası Tarım ve Orman Bakanı olarak atanan meslektaşım Vahit Kirişçi’ye yeni görevinde başarılar dilerim.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.