Dolar 32,5260
Euro 34,7173
Altın 2.493,22
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 21°C
Parçalı Bulutlu
Afyon
21°C
Parçalı Bulutlu
Cum 12°C
Cts 18°C
Paz 18°C
Pts 24°C

Görmenin sessiz hırsızı glokoma dur demek elimizde

ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ (ESOGÜ) SAĞLIK, UYGULAMA VE ARAŞTIRMA HASTANESİ GÖZ HASTALIKLARI ANABİLİM DALI BAŞKANI PROF. DR. TÜLAY ŞİMŞEK GÖRME KAYBINA DAHİ NEDEN OLABİLEN GLOKOM RAHATSIZLIĞI HAKKINDA BİLGİ VERDİ.

Görmenin sessiz hırsızı glokoma dur demek elimizde
2

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tülay Şimşek, “Glokom rahatsızlığının geç dönemde teşhisten dolayı hastalarda ciddi görme ve görme alanı kaybı, hatta körlük gelişir” dedi.

Kurumsal Web Tasarım

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tülay Şimşek, mart ayının ikinci haftasını kapsayan Glokom Haftası dolayısıyla bilgilendirmede bulundu. Teşhis ve tedavi hakkında bilgi veren Tülay Şimşek, glokom rahatsızlığı sonucunda görmeyi sağlayan sinirin hasar görmesi ve tedavi edilmezse körlükle sonuçlanan bir sonucu olacağının altını çizdi. Hastalık hakkında konuşan Prof. Dr. Tülay Şimşek, “Glokom, genellikle göz içi basıncının artması nedeniyle görmemizi sağlayan sinirin hasar görmesi ve tedavi edilmezse körlükle sonuçlanan bir hastalıktır. Hastalık ileri dönemlere kadar herhangi bir belirti vermeyebilir. Hastalar son döneme kadar görmelerinde bir farklılık hissetmezler. Geç dönemde teşhisten dolayı hastalarda ciddi görme ve görme alanı kaybı, hatta körlük gelişir. Glokoma bağlı gelişen görme kaybı geri döndürülemediğinden hastalığın erken tanısı ve tedavisi çok önemlidir. Bunun için düzenli olarak tam bir göz muayenesi yapılması gerekir. Çünkü sadece göz içi basıncının ölçülmesi tanı koymak için yeterli değildir. Göz içi basıncının normal sınırlarda olduğu glokom türleri de vardır. Göz içi basıncı ölçülmesi yanında göz doktorunuz kornea kalınlığı ölçümü, ön kamara açısı, görme siniri ve görme alanı muayenelerini yaparak tanı koyar” dedi.

“Görmenin sessiz hırsızı glokoma dur demek elimizdedir”

Düzenli göz muayenesi glokomun önüne geçmekte önemli bir etken olduğunu belirten Prof. Dr. Tülay Şimşek, risk faktörleri hakkında da bilgi paylaştı. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tülay Şimşek, “Glokomun mümkün olan en erken evrede tanınabilmesi için herkesin düzenli göz muayenesi olması konusunda çok dikkatli olması gerekmektedir. Düzenli göz muayenesi olarak, görmenin sessiz hırsızı glokoma dur demek elimizdedir. İleri yaş (40 yaş üzeri) ailesinde glokom hastalığı olması, yüksek göz içi basıncı, göz yaralanmaları, uzun süre kortizon kullanımı, kan basıncının yüksek olması, migren gibi glokom gelişiminde bazı risk faktörleri bulunmaktadır. Bu risk faktörlerinden bir veya daha fazlasını taşıyan kişiler, özellikle ailesinde glokom olanlar daha çok risk altındadırlar. Glokom gelişimini önlemek mümkün değildir ama glokoma bağlı gelişecek görme kaybı, erken teşhis ve uygun tedavi ile önlenebilir ve görme sağlığı korunabilir. Glokom tanısı konduktan sonra tedavi için göz damlaları, lazer veya cerrahi tedavi uygulanabilir. Hastanın tanı konduktan sonra göz doktorunun önerdiği sıklıkta kontrole gitmesi ve ilaçlarını aksatmadan kullanması gerekmektedir” diyerek önemli noktalarda uyardı.

“Yaklaşık 12 milyonunda kalıcı görme kaybı geliştiği düşünülmektedir”

Son olarak rahatsızlık konusunda farkındalık sağlanması gerektiğini belirten Prof. Dr. Tülay Şimşek şöyle konuştu;

“Halk sağlığı problemi haline gelen glokom, tüm dünyada 80 milyondan fazla kişiyi etkilemekte ve bunların yaklaşık 12 milyonunda kalıcı görme kaybı geliştiği düşünülmektedir. Bu kadar çok insanı etkilemiş olmasına rağmen, araştırmalar gelişmekte olan ülkelerdeki glokom hastalarının yüzde 90’ının hastalıklarının farkında olmadığını göstermiştir.”

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.