Dolar 32,3733
Euro 34,9924
Altın 2.326,27
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 21°C
Az Bulutlu
Afyon
21°C
Az Bulutlu
Cum 23°C
Cts 24°C
Paz 24°C
Pts 24°C

Bursa’da altının arkasındaki “altın” eller

Bursa’da altının arkasındaki “altın” eller
2

Pek çok kişi tarafından bilinmeyen bir meslek olan, ‘altın tamirciliği’ nedir? Bozulan, kırılan ve kopan takılar nasıl tamir edilir? Altın tamircisi Müslüm Saraç, tüm bu süreçleri ve müşterilerin tamirat için neden kuyumcuları değil de altın tamircilerini tercih etmeleri gerektiğini anlattı.

Kurumsal Web Tasarım

RAMAZAN ACAR / BURSADA BUGÜN/BURSA İGFA- Bozulan, kırılan, kopan altınların tamiri nasıl yapılır? Kuyumcuların ardında kalan asıl ustalar altın tamirciliğini anlattı. Ürünlerin kırılması halinde neden altın tamircilerini tercih etmeliyiz? Bursa’da altın tamirciliği yapan Müslüm Saraç cevapladı.

Kimi zaman yastık altı, kimi zaman kolye, kimi zaman bileklik. Altının her hali seviliyor ama kırılmaz, bozulmaz mı? Hayır değil. Her ürün gibi altın da bozulur, kırılır. Peki, altın nasıl tamir edilir? Kim tarafından tamir edilir? Çoğu kişi altınlarını doğrudan kuyumculara götürür. Çok az kişi bu mesleği bilir ve altın tamircilerini tercih eder. Tüm bunları kuyumcu tamirciliği yapan Müslüm Saraç’a sordum. İşte Saraç’ın cevapları…

ALTIN TAMİRCİLERİ NE İŞ YAPAR?

Kırılan ve bozulan altın, gümüş gibi takıların tamirlerini yapıyoruz. Kırılan altınlardan yapabileceklerimizi oksijen kaynağı kullanarak birleştiriyoruz. Oksijen kaynağı ya da daha ince ürünlerde lazer kaynağı kullanarak tamir edilebilir ürünlerin tamirini yapıyoruz. Bunların dışında parlatma, renk değişimi yapıyoruz. Kullanılamayacak derecede bozulan takıları eriterek özel imalat yüzük, bileklik, isimli kolye gibi ürünler haline getiriyoruz.

ÜRÜNLER HANGİ AŞAMALARDAN GEÇİYOR?

Buraya kırık olarak gelen bir altın öncelikle eski olan şarlama kaynak ya da daha yeni olan oksijen kaynağıyla birleştiriliyor. Bu sırada oluşan pürüzler zımparalanarak ortadan kaldırılıyor. Kaynak sırasında kararan altın asitte yıkanarak parlatılmaya gönderiliyor. Parlatma işlemi sonrasında cilalandıktan sonra yaldızlanıp müşteriye teslim ediliyor.

MÜŞTERİLER NEDEN SİZİ TERCİH ETMELİ?

Ürünler genelde kuyumcular tarafından bize getiriliyor. Müşteriler bizi çok fazla bilmedikleri için tamiri kuyumcuların yaptıklarını düşünüyorlar. Kuyumcular sadece satış işini yapıyorlar. Bu anlamda müşteriler kuyumcuları değil de doğrudan altın tamircilerini tercih ederlerse daha iyi bir fiyata istedikleri şekilde ürünlerini tamir ettirebilir ya da özel isteklerini yaptırabilirler.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.