Dolar 32,3697
Euro 34,9616
Altın 2.325,62
BİST 9.075,30
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 23°C
Parçalı Bulutlu
Afyon
23°C
Parçalı Bulutlu
Cts 24°C
Paz 24°C
Pts 25°C
Sal 20°C

Afyon Masalları ”Salak Oğlan ile Zehra”

Afyon Masalları ”Salak Oğlan ile Zehra” Bir varmış bir yokmuş. Zamanın birinde salak oğlan ile Zehra varmış. Salak oğlan Zehra’yı çok seviyormuş. Zehra ise burnu dik ve çok paragöz birisiymiş. Salak oğlan dürüst, cömert, yakışıklı bir delikanlıymış. Salak oğlanın kendisi değil adı Salak’mış. Babası salıncaktan düştü diye adını öyle koymuş. Zaman geçtikçe salak oğlan, akıllı mı akıllı birisi olmuş.

Kurumsal Web Tasarım

Salak oğlanın babası Zehra’nın babası ile arkadaşmış. Salak oğlan babası gibi gözü kara imiş. Salak oğlanın babası ölünce Zehra ile oğlan nişanlanmak istemiş ama bunu söyleyememiş. Zehra salak oğlanı parası yok diye beğenmezmiş. Zehra’nın babası “Ey oğul kızım sana emanet. Ona ayakları üzerinde durmayı öğret, ona bu dünyayı tanıt.” demiş. Salak oğlan kabul etmiş.

Zehra onunla hiç geçinemezmiş. Salak oğlan ona dünyayı gezdirmiş, dünyanın iyiliklerini kötülüklerini göstermiş. Kız uslanmış ve bu sırada giderek oğlana âşık olmuş. İkisi evlenmişler.

Zehra’yı seven Ahmet adında biri ona büyü yaptırmış. Evliliğin ikinci günü Zehra huysuzlanmış. Salak oğlan anlamış ki bu işte bir iş var. Hemen Zehra’yı hocaya götürmüş. Hoca ne olduğunu hemen anlamış:

“Sizin evde büyü var. Ben bu büyüyü bozacağım.” demiş. Oğlan büyüyü kimin yaptığını merak etmiş. Hoca da Ahmet’in yaptığını söylemiş. Zehra düzelmiş. Ahmet bir daha büyü yapmış ama bir şey olmamış. Oğlan bakmış ki Ahmet uslanmıyor gitmiş onu kadıya şikayet etmiş. Kadı, Ahmet’i zindana atmış. Zehra ile oğlan bundan sonra mutlu mesut yaşamışlar.

Onlar ermiş muradına, biz çıkalım kerevtetine…

(Bu masal 2017-2018 Eğitim Öğretim Yılı’nda Afyonkarahisar-İhsaniye Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencilerinden Nimet Özkan ve Mevlüt Özkan tarafından Mihri Aldağ’dan derlenmiştir. Mihri Aldağ İhsaniye-Aşağıtandır köyünde ikamet etmektedir. Tahsili yoktur.)

Yasin Şen
YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
1 Ekim 2021 21:08
1 Aralık 2021 18:22
19 Aralık 2021 18:12
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.